Przepisy z pieczarkami to świetny pomysł na smaczne i zdrowe dania. W artykule znajdziesz przepisy na pieczarki przygotowywane na różne sposoby - w cieście naleśnikowym, zapiekane w piekarniku, duszone na maśle, faszerowane mięsem mielonym oraz panierowane w bułce tartej. Dowiesz się jak przyrządzić wyśmienite pieczarki w zaledwie kilkanaście minut.
Kluczowe wnioski:
- Pieczarki świetnie smakują w połączeniu z ciastem naleśnikowym, tworząc chrupiącą panierkę.
- Zapiekane w piekarniku z ulubionymi dodatkami stanowią sycące danie obiadowe.
- Duszone na maśle pieczarki są aromatyczne i soczyste.
- W wersji faszerowanej mięsem mielonym to smaczna przekąska.
- Chrupiąca panierka z bułki tartej podkręca smak pieczarek.
Pieczarki w cieście naleśnikowym
Pieczarki w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na chrupiącą panierkę, która podkreśli smak tych smacznych grzybów. Krojone w plastry pieczarki można obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na patelni i podawać jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Dodatkowo, dla ciekawego smaku, można także wykorzystać marynowane pieczarki.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 500 g pieczarek
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Z pozostałych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe - mieszamy jajka z mlekiem, stopniowo dodając mąkę i olej. Solimy i doprawiamy do smaku. Każdy plaster pieczarki maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.
Danie podajemy na ciepło, posypane ulubionymi ziołami. Świetnie pasują do tego sosy - np. czosnkowy lub śmietanowo-ziołowy. Chrupiące pieczarki w cieście naleśnikowym są sycącą przystawką lub dodatkiem do obiadu czy kolacji.
Wariacje na temat pieczarek w cieście
Pieczarki w cieście można przyrządzić na wiele sposobów, zamiast klasycznego ciasta naleśnikowego używając np. ciasta drożdżowego, pizzy lub chlebowego. Można je też panierować w mielonych płatkach kukurydzianych, sezamie, bułce tartej czy grubo mielonych orzechach.
Pieczarki zapiekane w piekarniku
Pieczone pieczarki w piekarniku to kolejny sposób na wykorzystanie tych smacznych i zdrowych grzybów. Pieczarki doskonale przyjmują aromaty innych składników, z którymi się je piecze, tworząc sycące i pożywne danie obiadowe lub kolacyjne.
Do zapiekania najlepiej sprawdzają się duże pieczarki białe (tzw. portobello), ale świetnie nadają się też zwykłe pieczarki. Można je farować ulubionym farszem, posypywać ziołami, serem czy panierować jak kotlety. Oto kilka pomysłów na pieczarki z piekarnika:
Pieczarki faszerowane mięsem i warzywami
Umyte pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy, wydrążamy środek łyżeczką. Przygotowujemy farsz - mieszamy upieczone mięso mielone lub kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i jajkiem. Farszem nadziewamy pieczarki, posypujemy tartym serem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytkami lub puree.
Zapiekane pieczarki w sosie beszamelowym
Umyte pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy lekko słodkim sosem beszamelowym (masło, mąka, mleko) z tartym serem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, podając z chrupiącą bagietką. Sos beszamelowy świetnie pasuje do pieczonych pieczarek.
Pieczarki duszone na maśle
Dzięki duszeniu pieczarki stają się soczyste i aromatyczne. Wystarczy patelnia, odrobina masła i ulubione przyprawy!
Do przygotowania aromatycznych pieczarek potrzebujemy:
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pieczarki podajemy z ulubionym pieczywem lub dodajemy do makaronów, ryżu lub jajecznicy. Są również świetną bazą do przygotowania sosów.
Duszone na maśle z cebulą i czosnkiem pieczarki to prawdziwa esencja tego grzyba. Ich intensywny zapach i smak sprawiają, że stanowią świetną bazę wielu dań.
Pieczarki panierowane z bułki tartej
Pieczarki w panierce z bułki tartej to chrupiąca przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Oprócz bułki tartej jako panierkę można wykorzystać mielone płatki kukurydziane, sezam, orzechy lub tarty ser.
Składniki na panierkę:
- 500 g pieczarek
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka słodka
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
- Jajka rozbełtamy w misce z przyprawami.
- Bułkę tartą rozkładamy na talerzu.
- Każdy plaster pieczarki maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.
Chrupiące pieczarki podajemy na ciepło z ulubionymi dipami lub surówkami. Możemy je również dodać jako główny składnik do kanapek czy zapiekanek.
Pieczarki w sosie śmietanowym
Sos śmietanowy z pieczarkami to aromatyczny dodatek do wielu dań - mięs, makaronów, ryżu i warzyw. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a efekt przekracza oczekiwania. Oto jak zrobić kremowy sos pieczarkowy:
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz, natka pietruszki
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Na maśle szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki i dusimy ok. 10 minut. Zaprawiamy mąką i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy i miksujemy na gładki sos. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kremowy sos śmietanowy idealnie komponuje się z wieloma daniami, podkreślając ich smak. Wypróbuj go koniecznie!
Podsumowanie
Przepisy z pieczarkami przedstawione w tym artykule pokazują, jak uniwersalnym składnikiem są te smaczne grzyby. Można je przyrządzać na wiele sposobów - smażyć w cieście naleśnikowym lub panierce, piec w piekarniku, dusić czy marynować. Zupy krem, sosy, sałatki, zapiekanki i farsze - pieczarkom doskonale smakuje w połączeniu z wieloma produktami.
Pieczarki w cieście chrupią się nie tylko w naleśnikach, ale również w panierce np. z bułki tartej. Obtoczone w jajku i ulubionych dodatkach, zyskują aromatyczną skórkę i stanowią świetną przystawkę. Z kolei pieczarki z piekarnika, same lub z mięsem, warzywami czy serem, to sycące danie obiadowe lub kolacja dla całej rodziny.
Pieczone pieczarki można podawać w aromatycznych sosach - np. beszamelowym, śmietanowym czy pesto. Z kolei te duszone na maśle z cebulą i czosnkiem są idealną bazą do wielu dań - zup krem, sosów, jajecznicy czy makaronów. Nadają im intensywny grzybowy smak.
Jak widać, pieczarki sprawdzają się w roli głównej, jak i jako dodatek czy składnik. Dzięki uniwersalności i łatwości w przygotowaniu, każdy znajdzie coś dla siebie i zaspokoi różne gusta kulinarne domowników. Gotując dania z pieczarkami, można puścić wodze fantazji!